Zwangerschaps thee
/ / Zwangerschaps A,B,C, Thee!

Zwangerschaps A,B,C, Thee!

Zes jaar geleden werd ik voor het eerst mama en intussen ben ik trotse moeder van 3 gezonde jongens (Rijck, Mac en Skip). De afgelopen jaren heb ik héél wat thee afgedronken tijdens de de zwangerschap en de borstvoedingsperiodes, dus daarom deze leuke Zwangerschaps Ingrediënten A,B,C! Elke vrouw en haar lichaam is natuurlijk anders. Om deze reden kunnen verschillende soorten thee en hun ingrediënten verschillende effecten hebben.

Natuurlijk kunnen we zelf geen beloftes doen over de effectiviteit, en check bij twijfel steeds even bij je arts of verloskundige.

Anijs
Zwangerschap gaat soms gepaard met spijsverteringsproblemen. Een kopje thee of een kruidentheemix met anijs kan goed rustgevend zijn. Zoals ik al zei, één kopje. Update december 2020 zie volgend artikel: beter geen anijs drinken tijdens zwangerschap of borstvoeding

Balsem
In de volksgeneeskunde wordt balsem gewaardeerd voor vele kwaliteiten, b.v. tegen verkoudheid en koorts. Aan de andere kant is het een verlichting voor een nerveuze maag. Balsem slaagt er ook in schijnbare tegenstellingen te verenigen: het ontspant en versterkt.

Frambozenbladeren
Frambozenbladeren zitten boordevol vitaminen en mineralen. In de wetenschap wordt echter tegenstrijdig gesproken over het gebruik van Frambozenbladeren vanaf de 37e week van de zwangerschap. Wees daarom voorzichtig met theemengsels, lees de lijst met ingrediënten en overleg altijd even met je verloskundige. Frambozenbladeren zouden de bekkenbodem losmaken en ervoor zorgen dat de baarmoederhals gemakkelijker opent. Drink dus alleen als de nieuwe aardbewoner geboren moet worden 🙂 Sommige verloskundigen bevelen ook frambozenbladeren aan voor ovulatie en bevruchting vanwege hun vermogen om de bekkenbodem los te maken.

Gember
Gember is een onmisbaar ingrediënt geworden in onze keukens. Gember wordt verondersteld zowel het immuunsysteem als het algemene welzijn te versterken. Gember kan ook helpen tegen misselijkheid, ongemak en een laxerend effect hebben op constipatie. Let op: van ongeveer 6 gram per dag wordt verondersteld dat gember barensweeën bevordert. Let op de lijst met ingrediënten voor theemengsels op de verpakking!

Groene thee
Zoals alle theeën met cafeïne, wordt groene thee niet aanbevolen tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Kamille
Al in de ochtend last van de spreekwoordelijke ochtendmisselijkheid? Iedereen hier weet dat kamillethee kan helpen. Kamille kalmeert de maag en verlicht tegelijkertijd maagzuur en boeren. Tip tegen ochtendmisselijkheid: bereid kamille thee altijd de avond ervoor en plaats deze naast het bed in een thermoskan. Drink kamille thee in de ochtend na het wakker worden, maar voordat je opstaat. In kleine, langzame slokjes. De maag is geneutraliseerd en gevuld met kamille voordat deze begint te bewegen wanneer je opstaat.

Lavendel
Lavendel kalmeert lichaam en ziel, zeggen ze. Ruikt goed en heeft een ontspannend effect. Thee met lavendel helpt je te kalmeren en beter in slaap te vallen.

Pepermunt
Waarschijnlijk de meest populaire thee onder kruidenthee en het is bekend dat het effectief is tegen misselijkheid. Let op: in hogere doseringen stimuleert pepermuntthee en kan het leiden tot algemene rusteloosheid en vroegtijdige weeën. Meer dan twee kopjes per dag worden niet aanbevolen! Het is beter om nadien fruitthee-melanges te drinken.

Rooibos
De allround thee uit Afrika zonder cafeïne! Rooibos kan gedronken worden gedurende de hele zwangerschap en de lactatieperiode. Zijn eigenschappen als een ontspanningshulp en als een maag-kalmerende thee maken het net zo populair als het ontstekingsremmende effect. Van Rooibos wordt ook gezegd dat het rijk is aan mineralen.

Venkel
De fijne oliën kalmeren de maag en maagzuur wordt verlicht. Veel vrouwen zeggen dat alleen al de geur van venkelthee een kalmerende werking heeft. En vooral zwangere vrouwen kunnen extreem goed ruiken en gevoelig zijn voor geuren. Update december 2020 zie volgend artikel: beter geen venkel drinken tijdens zwangerschap of borstvoeding

Vruchtenthee-melanges
Vruchtenthee-melanges kunnen een welkome afwisseling zijn van kruidentheemengsels. Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn om fruittheemengsels te kiezen die zacht zijn voor de maag. Meer zure ingrediënten zoals in de hibiscus, de rozenbottel of soms in appels kunnen de maag overbelasten, die al door de zwangerschap wordt belast.

Verbena
Speciaal aanbevolen voor de laatste weken van de zwangerschap (vanaf week 37). Het is bekend dat Verbena melk produceert en de baringsweeën bevordert. Verbena kan ook helpen bij verkoudheid en nerveuze magen en zou een verkwikkend en kalmerend effect moeten hebben.

Zoethout
Door het drinken van grote hoeveelheden zoethoutthee kun je vocht vasthouden en je bloeddruk hoger worden. Het is dus beter om niet te vaak zoethoutthee te drinken.

Zwarte thee
Alle theeën met cafeïne worden niet aanbevolen voor zwangerschap of borstvoeding.

Deze ingrediënten van thee en kruidentheemengsels mogen NIET tijdens de zwangerschap worden gedronken:
– Sint-janskruid en zoethout kunnen de groei van de baby en het welzijn van de aanstaande moeder schaden.
– Zwarte bessen-bladeren, ijzerkruid, damesmantel, frambozenbladeren, komijn, passiebloem, salie, duizendblad en alsem zouden de baringsweeën bevorderen. Neem het op zijn vroegst vanaf de 37e week van de zwangerschap, als dit effect gewenst is.
– Vochtafdrijvende ingrediënten zoals berkenbladeren, brandnetel, lavas, maïs baard, peterselie en selderij moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden. Van salie wordt gezegd dat het de melkproductie tijdens lactatie vermindert en remt.
– Alle theeën die cafeïne bevatten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *