Borstvoedingsthee
/ / Thee tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Thee tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Thee afgeraden tijdens zwangerschap of geven van borstvoeding.

Uit onderzoek door Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, is gebleken dat vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn, beter geen thee kunnen drinken waar venkel, anijs of karwij in zit, deze ingrediënten zitten vaak in zogenaamde borstvoedingsthee.


Waarom geen venkel en/of anijs (en/of karwij)?

Venkel en anijs bevatten de genotoxische stof estragol. En omdat gezondheidsrisico’s voor baby’s niet uitgesloten kan worden, wordt het gebruik hiervan door het BuRO uit voorzorg afgeraden. Dit betekent dus dat het gebruik van de thee met venkel en/of anijs afgeraden wordt voor vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn.

zwangerschap thee

En borstvoedingsthee dan?

Borstvoedingsthee is vaak een mix van kruiden, speciaal ontwikkeld/aangeprezen voor vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn. De ingrediënten die in deze thee zitten zouden de melkafscheiding ondersteunen bij vrouwen die borstvoeding geven.

Bij de meeste borstvoedingstheeën wordt aanbevolen om deze tijdens de volledige borstvoedingsperiode te gebruiken. Bij andere borstvoedingstheeën wordt gebruik al vanaf het einde van de zwangerschap aanbevolen. Wat precies bedoeld wordt met het einde van de zwangerschap is niet duidelijk en staat ook meestal niet op de verpakking, dat is ter interpretatie van de zwangere zelf.

Waarom borstvoedingsthee?

Borstvoedingsthee wordt aanbevolen omdat die goed zou zijn voor de melkproductie. De borstvoedingsthee zou de melkproductie bevorderen, maar zou ook darmkrampjes bij baby’s kunnen verhelpen.

Borstvoedingsthee bevat vaak kruiden waar een positief effect op de borstvoeding wordt toegeschreven. Zo zouden anijs (Pimpinella anisum L.), fenegriek (Trigonella foenum-graecum), karwij (Carum carvi) en venkel (Foeniculum vulgare Mill2) de melkproductie verhogen en de melkafgifte bevorderen.

Van venkel denkt men dat het de spijsvertering van de baby stimuleert en werkt tegen darmkrampjes. Ook brandnetel en shatavari zouden de melkproductie ondersteunen.

Citroenverbena en citroengras worden naast dat het lekker is gebruikt omdat ze een rustgevend effect zouden hebben en ontspanning goed is voor de toeschietreflex, en daarnaast geven ze de thee een lekkere smaak. Ook andere smaakmakers worden gebruikt, waaronder zoethoutwortel.das

Adviezen tijdens zwangerschap en borstvoeding

Venkel en anijs

Het advies van het Voedingscentrum is dan ook aan moeders die borstvoeding geven om geen venkel- en anijsthee te nemen. Ook raadt het Voedingscentrum af om venkel- en anijsthee aan baby’s te geven. Dat heeft te maken met de genotoxische en carcinogene allylalkoxybenzenen (alkenylbenzenen) in deze kruiden.

Ook de EMA geeft het zelfde advies en raadt de inname van kruidenpreparaten (inclusief kruidenthee) op basis van venkel en anijs af voor baby’s, kinderen, zwangeren en lacterenden (EMA, 2008; EMA, 2013a).

Karwij

De EMA laat het niet alleen bij venkel en anijs maar raadt ook het gebruik van karwij (of kruidenpreparaten op basis hiervan) af voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook al kon de EMA door een gebrek aan gegevens de veiligheid van het gebruik tijdens de zwangerschap of borstvoeding (lactatie) niet beoordelen. Het belangrijkste bestanddeel van de karwijvrucht en karwijolie is d-carvon (EMA, 2015b).

Waarom schrijven wij over thee niet drinken tijdens de zwangerschap?

Wij gaan je natuurlijk niet verbieden om dit soort thee soorten te drinken, maar willen je wel op de hoogte houden van wat er allemaal speelt. Zodat je zelf kan beslissen wat je wel en niet drinkt (of eet) tijdens je zwangerschap of borstvoeding. Er is veel wat wel en niet mag tijdens de zwangerschap of borstvoeding en soms kan je daar onzeker van worden, zeker bij de eerste 😉 (wij hebben er drie dus weten hoe het werkt, tenminste voor ons).

Hopelijk helpt deze informatie je met het nemen van een beslissing. Hieronder de thee die wij verkopen waar één van deze ingrediënten in kan zitten. We wensen je veel plezier met je zwangerschap en veel plezier met de kleine straks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *