heksen thee

Verbena

Verbene, verbena, vervena, verveine …  Arrggh, hoe zit het nu precies ?!  Gelukkig blijk ik niet de enige, want rondom dit kruid blijkt veel verwarring te bestaan: met Verbena worden behalve IJzerhard ook nog een paar andere soorten Verbena en het kruid citroenverbena benoemd.

Verbena, in het Latijns Verbena officinalis,  betreft het kruid met wit/licht-roze/paarse bloemetjes uit de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). We noemen het ook wel Ijzerhard of Ijzerkruid.  In ons land is ijzerhard nog maar nauwelijks in het wild te vinden en lijkt het als medicinaal kruid wat in onbruik geraakt, terwijl het door aanwezigheid van bitterstoffen en looistoffen bijvoorbeeld als maagtonicum kan worden gebruikt. Verbena is een onderdeel van heksenzalf waardoor heksen konden vliegen.  Verbena wordt in het Frans ook wel Verveine genoemd en is een kruid dat niet ruikt.  Ijzerhardthee vermijd je best gedurende (het begin van) de zwangerschap omdat het zorgt voor samentrekking van de baarmoeder en dus wee opwekkend is.

Met ‘Tisane de Verveina’  bedoelt men, om het gemakkelijk te maken, vaak een kruidenthee van de Aloysia citriodora, ofwel de Citroenverbena.  Citroenverbena behoort wel tot de Verbenaceae, de ijzerkruidfamilie, maar niet tot het geslacht Verbena.  Verveine, ook wel citroenverbena dus,  heeft een frisse, zachte, citroensmaak.  Het betreft een kruid met witte/violet kleurige bloemetjes en is in tegenstelling tot Verbena zeer geurig door aanwezigheid van etherische olie (dezelfde geurstoffen zitten ook in het aroma van citroen, sinaasappel en citroengras).  Citroenverbena is een rustgevend kruid, en helpt bij nervositeit en slapeloosheid maar bijvoorbeeld ook bij maag,- en darmklachten.

In onze thee vind je vooral Verbena, ehh Citroenverbena terug ūüôā Drink smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *