Kruiden thee

(wellness thee)

Kruiden thee, ook wel tisane genoemd wordt niet getrokken van theebladeren van de camelia sinensis plant maar van andere planten of kruiden.  Tisanes kunnen gemaakt worden met verse of gedroogde bloemen, blaadjes, zaden, wortels of andere plantendelen en net als bij ‘gewone’ thee giet je vervolgens kokend water over de plantendelen en laat je de thee gedurende een paar minuten trekken.

In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat alle theeën een aantal voordelen bieden voor onze gezondheid. Immers thee gemaakt van de camelia sinensis plant is rijk in antioxidanten welke helpen bij de preventie van sommige ziekten.
Kruidenthee blijft echter hierin niet achter.  Kruidenthee kan ontstekkingsremmende, pijnverlichtende en soms zelf antibacteriele effecten hebben.   En dit allemaal zonder de toevoeging van cafeïne, dus je kunt je favoriete kruidenthee ook zonder zorgen in de avond bijven drinken 🙂

Over de geneeskrachtige en medicinale werking van kruidenthee wordt er al eeuwenlang gespeculeerd (en voor de non-believers: baat het niet dan schaad het niet toch?) en intussen zijn er al heel wat gezondheidsvoordelen die ook wetenschappelijk werden aangetoond:

Kurkuma en gember –  jazeker, hier kun je thee van maken! Kurkuma bevat curcumine wat een remmende werking heeft op ontsteking en de gingerol in gember doet hetzelfde.   De combinatie van beide kan daarom effectief zijn tegen onstekingspijn die wordt veroorzaakt door artritis.

Lavendel en citroenbalsem – het gecombineerde effect van lavendel en citroenbalsem maakt dit tot een perfecte remedie tegen hoofdpijn of migraine.

Dragon en pepermunt – werken beide uitstekend tegen tand,- of kiespijn.  Eugenol in dragon is een krachtige pijnstiller. En pepermunt heeft een antibacterieel werking, vandaar ook de toepassing in tandpasta.